sábado, 9 de julio de 2011

Lideratge

La paraula líder, tot sovint ens recorda el paper de dirigents, persones o càrrecs influents, especialment en el mon institucional, organitzacional i fins i tot esportiu.
Tot i així, una nova visió sobre el lideratge, més propera i essencial ens pot apropar aquesta visió a la realitat quotidiana. Josep O’Connor diu al respecte: “Liderar és dur a la pràctica el que es important per la persona”, amb la col·laboració, si és necessari, de persones que comparteixen opinions o bé interessos comuns.
Aquesta descripció ofereix una perspectiva molt més amplia i oberta sobre aquesta capacitat. Ja no es tracta de quelcom inherent al món empresarial, institucional o bé organitzacional, ho defineix com una competència necessària per una societat en constant canvi.

Quatre són els pilars:

- Auto coneixement i descobriment d’un mateix (Intel·ligència intrapersonal)

- Pensament estratègic ( capacitat de definir i assolir objectius)

- Intel·ligència interpersonal (habilitats de comunicació i influència, treball en equip...)

- Pensament sistèmic (comprendre i optimitzar les interaccions de diferents variables en contextos diferents per a la consecució dels objectius formulats)

L’autolideratge és l’eix central per a que el líder mereixi confiança, davant d’ell mateix (sí, davant d’ell mateix!) i, si s’escau, davant dels altres. No pot liderar els altres qui no pot conduir la seva vida.
El líder de grups afegeix a les dues competències primeres la intel·ligència interpersonal i el pensament sistèmic, tot i que es tracta de capacitats igualment operatives i necessàries en el dia a dia (per tractar amb els fills, la família, companys de feina, veïns, professionals varis...)
És fonamental entendre que el veritable líder de grups no prioritza el servei dels interessos egocèntrics, més aviat dirigeix la seva influència en nom d’un propòsit superior, bé sigui grupal o institucional; tot facilitant que els col·laboradors protagonitzin i despleguin les seves competències i aprenentatges pendents.
No podem oblidar un dels aspectes foscos del lideratge, el deliri de poder per a exercir una influència intrusiva i interessada en el pensament dels altres. Aquest tipus de “lideratge” ha conduït en casos extrems a suïcidis col·lectius i, en no poques ocasions a enganys i posteriors frustracions.

Sota el carisma d’aquests individus, sovint s’hi troben mancances personals que compensen tot seduint des de un Jo Social sobredimensionat i interessat, però també força hàbil!. L’aptitud al servei d’una actitud confusa és el pitjor dels enganys; davant d’aquest perill la importància del contacte autèntic i sincer amb un mateix (i això inclou la humilitat no resignada) per a evitar ser seduït pels llums il·lusoris del costat fosc del lideratge.

A Espai Obert hem dissenyat uns seminaris intensius d’estiu de lideratge pel teu dia a dia, per consultar prem als enllaços: 

Mòdul I Autoconsciència i pensament estratègic
Mòdul II Habilitats de comunicació   

Josep Guasch
www.josepguasch.com 



No hay comentarios:

Publicar un comentario